perjantai 4. heinäkuuta 2014

Pienessä pumpulipallossa tutisi

Pariisissa on upea kesä, kattohuoneistossa hikinen tunnelma ja minä nautin lempipuistoni varjosta ja leikkihetkistä pienen poikani ja ystävieni seurassa.
Ydinkeskustaelämään kuuluu, että asumme kuin suolatut sillit purkissa, vierivieressä. Pieniltä parvekkeiltamme voi utelias kurkata ikkunoista lukuisien perheiden elämään kapean kadun toiselle puolelle. Näkymän kanssa tottuu elämään täysin muut unohtaen, naapurien antaen elää kylki kyljessä elämäänsä siihen puuttumatta. Hellesesonki yhdistää sillit vielä hieman tiiviimpään yhteiseloon, sillä iltaisin kaikkien kotien ikkunat ja parvekkeiden ovet ovat sepposan selällään kuin toivottaakseen naapurit osallistumaan jokaisen intiimiin arkeen. Sekään ei estä meitä  jatkamasta elämäämme pienessä kuplassamme.
Eilen pienen pumpulisen arki-iltani sai kuitenkin hytisemään naapureiden vähän erilainen iltaohjelma. Kauhukseni sain osallistua heidän kovaääniseen riitaansa ja jouduin todistamaan hurjaa perheväkivaltaa, jota valitettavasti Ipsos :in tutkimuksen mukaan (2012) yksi neljästä naisesta on kokenut toistuvasti elämänsä aikana.
Tilanne tuntui vielä hurjemmalta huutojen ja kaiken sen sekasorron keskellä, kun huomasin pienen tytön tulevan ikkunaan etsimään ulkopuolisia auttamaan. Sen hädän viattoman tytön silmissä nähdessäni minun oli puututtava asiaan ja soitettava poliisille. Vapisin itsekseni kotonani ja odotin. Jos minusta 10 minuttia poliisien saapumiseen tuntui ikuisuudelta, miltä se saattoi tuntua pienestä tytöstä, joka todisti kotona tapahtuvaa väkivaltaa ?
 
Jokainen asuu niin omissa oloissaan, että emme usein edes saata kuvitella mitä ihan tavallisen oloisissakin perheissä saattaa seinien sisällä tapahtua. Onneksi on oma pieni pumpulipesä, jossa on rakkautta ja turvaa sekä vain pieniä aikuisten elämään kuuluvia arkisia huolia. Silti joskus on hyvä saada muistutus, että kaikkialla asiat eivät ole onnellisesti ja perhe ei takaa turvaa ja hellyyttä. Toivottavasti ihmiset uskaltaisivat tuoda esiin huolensa peloistansaan huolimatta ja puhua rohkeasti, jotta apu löytäisi sitä tarvitsevat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti