tiistai 18. maaliskuuta 2014

Saastepilvi kevätaurinkomme edessä

Miten iloisina otimmekaan vastaan aikaisen kevään auringon Pariisissa. Puistot kukkivat, kepeä lasten nauru valtasi leikkikentät ja koirat ottivat aurinkoa isäntiensä nauttiessa terassilla virvokkeita. Edellisessä kirjoituksessanikin hehkutin miten mainiota on, että talvi hurahti huomaamatta ja nyt nautitaan jo keväästä.
Kunnes Pariisi muistutti taas kerran ristiriitaisuudestaan ! Samalla kun aurinko sai ihmiset rynnimään puistoihin ja terasseille, saapui lämpöisen auringon eteen harmaa saastepilvi. Ilma pysyi lämpimänä, ihmiset motivoituneina ulkoilemaan, mutta aurinko oli saastepilvien peitossa ja huoli saasteiden vaikutuksesta terveyteemme hiipii varjostamaan mieltämme. Lapsia ei viedä enään kerhossa ulos leikkimään, silmiä kutittaa ja nenää kuivaa, onneksi on lentoliput varattu Suomen raikkaaseen toukokuuhun.
Saastepilven suurimmat aiheuttajat ovat kuulema autot, joten päätetään, että ainoastaan parittomattomilla rekisterikilvillä varustetut autot saavat ajaa, poikkeuksia, joita tietenkin on lukemattomia, huomioimatta.
Sitä vastoin, että puhuttaisiin asian huolestuttavuudesta ja pitkän aikavälin ratkaisuista tulevaisuuden varalle, kuulen pettymyksekseni lähinnä spekulointeja poliittisesta strategiasta. Oppositio epäilee rajoituksen olevan lähinnä vasemmiston kommunikaatiokikka juuri ennen kunnallisvaaleja. Tai ainakin heitä voi syyttää viivästelystä, sillä saastepilviennuste esitettiin jo kymmenen päivää sitten.
Jopa saastepilvestä kevätaurinkomme edessä väännetään Ranskassa ensisijaisesti poliittinen aihe. Huolestuttavan ympäristöongelman edessä keskitytään tähän hetkeen ja toisten syyttelyyn, päättäjien kyvyttömyyden ja tehottomuuden todisteluun, sitä vastoin, että se toimisi kuin ekologinen herätyskello, joka saisi meidät kaikki heräämään ajattelemaan tulevaisuutemme keväitä ja ratkaisuita, joilla takaisimme niiden raikkaan vihreyden ja pilvettömän taivaan, linnun laulun ja lasten naurun.

3 kommenttia:

  1. Oijoi! :( Toivottavasti saastepilvi pian väistyy. Me käydään yleensä aina huhtikuussa Pariisissa, mutta nyt päätettiinkin mennä Rivieralle. Ehkä hyvä niin.

    VastaaPoista
  2. Tämä saasteviikko (kohta 1,5 viikkoa) on koskettanut lähes koko Ranskaa. Asun Lyonistä n. 70km lounaaseen ja pienhiukkaset olivat niin tiheässä, että se näkyi. Jopa eräs ystäväni, joka asuu Vichyn kupeessa (Vichy on pieni kaupunki moniin muihin verrattuna) sanoi heidän kärsivän asiasta. Ottaa päähän, kun näkee autoilijoita, jotka viis välittävät käskystä ajaa 20km/h hitaampaa. Tutka-uhka saa heidät hieman hiljentämään, mutta sitten meno taas jatkuu. Ja sosiaalisessa mediassa vingutaan, ettei hiljentämisestä ole mitään hyötyä, koska teollisuus saastuttaa paljon enemmän. Way to go...

    VastaaPoista
  3. Aika erilainen tapa tosiaan monilla ranskalaisilla reagoida. Tuntuu taas, että asutaan latinomaassa, jossa etsitään liian usein keinoa kiertää säännöt ja kehoitukset, sitä vastoin, että ajateltaisiin joidenkin sääntöjen olevan meidän kaikkien turvaksi ja hyödyksi. Uutisissa kerrottiin samanlaisesta autoilun rajoituksesta Italiassa tai Kreikassa ja he olivat kansalaisina ratkaisseet ongelman siten, että kotitauloudessa oli kaikilla sekä parillisella että parittomalla rekisterikilvellä varustettu auto.

    VastaaPoista