« Uskon, että olet nykyaikainen nainen ja tiedän sinun
arvostavan työntekoa, en ole huolissani suhteesi, luotan että palaat pian takaisin
töihin ». Näin entinen päällikköni suhtautui aikoinaan raskausuutiseeni.
Olen pitänyt Ranskassa asuessani aina työn ja yksityiselämäni visusti erillään.
Kyseiseltä päälliköltä oli siten jäänyt tutustumatta minun perinteisiin
perhearvoihin ja hän kuvitteli, että palaisin 3 kuukauden äitiysloman jälkeen
töihin tyytyväisenä muutaman kuukauden kokemukseen kotiäitiydestä.
Olen edelleenkin tyytyväinen ja motivoitunut kotiäiti,
vaikka sivussa puuhaankin projektiani. Työtä riittää, jos seuraa ranskalaisten
lapsiin erikoistuneiden ammattilaisten neuvoja. Tärkeimmäksi tehtäväksi
äideille annetaan lapsen elämysten rikastuttaminen, lapselle herättelevien kokemuksien
tuottaminen. Ideoita tähän « herättelyyn » tulee joka puolelta, niin kerhon
perehtyneeltä henkilökunnalta, tarhatädeiltä, sukulaisilta ja kirjoista. Tähän
lasten aistien ja kokemusten rikastuttamiseen kuuluu mitä erilaisempia elämyksiä
märän ruohon tuntemisesta, vesihyrrän toiminnan tutustumiseen, muovailuvahan
muotoiluun tai erilaisten pintojen kosketteluun.
Yksi erityisen tärkeä rikastuttaja on ruokailu, nautiskelu
ja ruokakulttuuriin opettaminen. Olen hypännyt mukaan tähän lasten gastronomiakoulutukseen ja se on aika
hauskaakin. Aloitin ruokiin totuttelun jo varhain pikkuvauvan kanssa.
Haistelimme usein erilaisia ruokia, mausteita ja yrttejä, joskus ne saivat
nenän ryttyyn ja toisinaan ne houkuttelivat nuuskuttamaan vielä tarkemmin. Kiinteiden
ruokien astuessa kuvioihin, marssimme torille ja aloitimme sosereseptien
kehittelyn. Pian laitoin joukkoon milloin mitäkin maustekaappimme pursuavasta
valikoimasta ja nuolin näppejäni kun sosetta ei riittänytkään omalle
lautaselleni.
Nyt mössöt
ovat jo takanapäin ja pojastamme on kasvamassa kunnon herkkusuu. Jos ruokaan
lataa niin paljon positiivista energiaa ja uskoa sen nautinnollisuudesta kuin
Ranskassa monesti tehdään, on sen sanoman tartuttava myös lapsiin. Jos lähtee
siitä periaatteesta että lapsikaan ei syö kasvaakseen vain nauttiakseen
ruokailusta ja tarjoiltava ruoka on sen
mukaista, niin ei kait lapsi voi kuin kasvaa kunnioittamaan hyvää ruokaa.
Lisäksi
hitaasti syöminen aikuisten kanssa opettaa kärsivällisyyttä. Kun ruoan jälkeen
pitää odottaa hetki ennen kuin juusto saapuu leivän seuraksi ja kun juuston
jälkeen vielä pitää odottaa, että tuore hedelmä kuoritaan jälkiruoaksi, on
lapsen maltettava odottaa.
Tämä
nykyaikainen nuori nainen siis jatkaa täällä hellan ääressä hääräilyä ja jopa
miettii miten onnellien on kun voi hypätä hetkeksi pois työelämästä ja tutustua
myös toisenlaisen elämän haasteisiin, tavoitteisiin ja palkintoihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti